Concept
Energia vitală rezidă în explorarea simțului mirării. Starea de grație este pentru om această eternă curiozitate copilărească.Să nu te oprești niciodată din mirare.Să ai mereu capacitatea de a te întreba, de a fi curios, de a te mira în fața a ceea ce îți este dat să vezi, să experimentezi, să înveți, să trăiești.
Inspirație
Câteva repere din natură ne-au captat atenția.Procesul prin care valurile mării se lovesc de stâncile falezelor înalte continuă la nesfârșit, apa erodează structurile naturale masive și aparent de neclintit, se creează noi forme, structurile evoluează natural către altele, organismele se regenerează continuu. Aceste structuri infinite (formațiuni care nu încetează să se dezvolte, să crească, să evolueze) fascinează imaginația.Designerul intenționează să recreeze prin intervențiile asupra materialelor folosite, construcția de structuri tridimensionale și alternanțele contrastante de texturi aspectele legate de acest proces natural fără sfârșit (spuma mării, aspectul stâncilor calcaroase, micro-organismele marine sunt surse de inspirație).
Materialele folosite
În principal, la realizarea ținutelor s-au folosit materiale naturale: bumbac, denim (recuperat, restilizat), dar și tulle, materiale ce reflectă lumina pentru crearea efectelor imaginate de designer în etapa de proiectare.
Despre denim s-a discutat mult și se cunoaște faptul că este nevoie de 15 000 litri de apă ca să uzi bumbacul necesar pentru a face o pereche de blugi. Așa că, prin acest proiect, s-a intenționat găsirea unor soluții de reciclare pentru piese vestimentare din denim deja existente și transformarea lor în ceva actual și inovator.
Designerul abordează, de obicei, în proiectele de până acum, alăturările contrastante de texturi, volume sau culori. Și în acest proiect, intenția este de a continua această tradiție, în ideea că materialele contrastante (aspect fin/ dur, transparent/ opac, mat/ lucios) se pun unele pe celelalte în valoare, creând impresii vizuale puternice. Designerul își propune să realizeze ținute atipice însă adaptate și pentru viața de zi cu zi, nu doar pentru podium sau expunere în cadrul unor evenimente artistice.
Aspectul sustenabil
Intenția este de a realiza o colecție sustenabilă, de aceea în proporție de 80% s-au utilizat materiale ce provin din piese de îmbracaminte deja existente, în esență, ne referim la denim. În decursul anilor, am recuperat, din garderoba personală sau a familiei, dar și din donații și colaborări, o cantitate deloc neglijabilă de piese vestimentare din denim (jeans, rochii, fuste, jachete, etc) care nu mai pot fi folosiți datorită deteriorării, demodării sau a dimensiunilor care nu mai corespund siluetelor purtătorilor. Prin urmare, vom folosi diverse tehnici, fie de tratare a denimului (decolorare, șlefuire, franjurare, pictare, etc), precum și tehnici de colaj, drapaj și diverse cusături pentru a crea noi structuri textile tridimensionale, noi texturi interesante și a le da o nouă viață, mai spectaculoasă. Denimul este alternat cu alte materiale: fâș, paiete, tulle, pentru a reuși să exprimăm conceptul și să creem ținute complete, actuale, atractive, atipice, dar purtabile.
După croirea tiparelor, rămășițele de material sunt integrate în noi structuri, prin tehnica de colaj, sau diverse metode de coasere, pentru a minimiza pierderile și a avea o colecție ce tinde spre 0 waste. De asemenea, se pot realiza accesorii mici (bustiere, sutiene, bandane, eșarfe, bretele, cercei, încălțări, accesorii pentru cap, etc.) pentru a integra și aceste bucăți mici de material.